Separatory tłuszczu mogą być zastosowane wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają tłuszcze w ilościach większych, niż w typowych ściekach bytowo gospodarczych. Tłuszcze dzielimy na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takie jak; smalec, masło, olej z kości itp. oraz roślinnego; olej oliwkowy, orzechowy, pestkowy, lniany, margaryna itp. Typowe zastosowanie separatorów tłuszczu to przede wszystkim kuchnie przyrządzające potrawy smażone i pieczone umiejscowione przy barach, stołówkach, restauracjach, hotelach oraz w takich obiektach jak sklepy mięsne, wytwórnie mięsa i wędlin, rzeźnie, masarnie itp
Dobór separatora zależy od ilości i jakości tłuszczów zawartych w ściekach i powinien być dokonany przez projektanta lub dostawcę wyrobów. Ilości ścieków oblicza się na podstawie zużycia wody zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami (Rozporządzenie Rady Ministrów nr 716 z dnia 18 grudnia 1996r; Dz.U.Nr151 z 1996 r.)
W celu dobrania odpowiedniego urządzenia należy wziąć pod uwagę: max. ilość dopływu ścieków [l/s] oraz udział substancji tłuszczowych, które należy zatrzymać. Dla restauracji i placówek zbiorowego żywienia wybór odpowiedniego urządzenia możemy dokonać według poniższej tabeli:
Separatory tłuszczu montuje się na odpływach ścieków technologicznych. W wyniku działania grawitacji oraz dzięki zasyfonowanemu wlotowi i wylotowi ze zbiornika wydostaje się jedynie cięższa od zanieczyszczeń woda. Części stałe i wytrącone zawiesiny są gromadzone w zbiorniku, który pełni tym samym rolę osadnika.Dzięki separatorom tłuszczu w przewodach kanalizacyjnych nie osadzają się tłuszcze i oleje roślinne czy zwierzęce.
Separatory tłuszczu stosuje się w miejscach, w których do ścieków trafia znacznie więcej tłuszczów np. w kuchniach przy stołówkach, barach, hotelach, jak również w takich miejscach jak rzeźnie, masarnie i tym podobne.
Separatory tłuszczu powinny być dobierane przez osobę będącą projektantem, bądź dostawcą urządzenia. Aby wybrać optymalnie dopasowany do konkretnych wymogów separator tłuszczu bierze się pod uwagę: maksymalną ilość dopływu ścieków (l/s), a także zawartość substancji tłuszczowych, wymagających odseparowania. W przypadku lokali gastronomicznych w doborze odpowiedniego separatora pomocna może być znajdująca się poniżej tabela:
This website uses cookies to improve your experience while you navigate through the website. Out of these, the cookies that are categorized as necessary are stored on your browser as they are essential for the working of basic functionalities of the website. We also use third-party cookies that help us analyze and understand how you use this website. These cookies will be stored in your browser only with your consent. You also have the option to opt-out of these cookies. But opting out of some of these cookies may affect your browsing experience.
Necessary cookies are absolutely essential for the website to function properly. This category only includes cookies that ensures basic functionalities and security features of the website. These cookies do not store any personal information.
Any cookies that may not be particularly necessary for the website to function and is used specifically to collect user personal data via analytics, ads, other embedded contents are termed as non-necessary cookies. It is mandatory to procure user consent prior to running these cookies on your website.