Zagospodarowanie wody i ścieków

zagospodarowanie wody i sciekow zdjecie

Technika grzewcza

technika grzewcza zdjecie

Technika sanitarna

technika sanitarna zdjecie

Usługi

uslugi zdjecie

Separatory tłuszczów

Separatory tłuszczu mogą być zastosowane wszędzie tam, gdzie ścieki zawierają tłuszcze w ilościach większych, niż w typowych ściekach bytowo gospodarczych. Tłuszcze dzielimy na tłuszcze pochodzenia zwierzęcego takie jak; smalec, masło, olej z kości itp. oraz roślinnego; olej oliwkowy, orzechowy, pestkowy, lniany, margaryna itp. Typowe zastosowanie separatorów tłuszczu to przede wszystkim kuchnie przyrządzające potrawy smażone i pieczone umiejscowione przy barach, stołówkach, restauracjach, hotelach oraz w takich obiektach jak sklepy mięsne, wytwórnie mięsa i wędlin, rzeźnie, masarnie itp

Dobór separatora zależy od ilości i jakości tłuszczów zawartych w ściekach i powinien być dokonany przez projektanta lub dostawcę wyrobów. Ilości ścieków oblicza się na podstawie zużycia wody zgodnie z aktualnie obowiązującymi przepisami (Rozporządzenie Rady Ministrów nr 716 z dnia 18 grudnia 1996r; Dz.U.Nr151 z 1996 r.)

W celu dobrania odpowiedniego urządzenia należy wziąć pod uwagę: max. ilość dopływu ścieków [l/s] oraz udział substancji tłuszczowych, które należy zatrzymać. Dla restauracji i placówek zbiorowego żywienia wybór odpowiedniego urządzenia możemy dokonać według poniższej tabeli:

tabela modeli

Separatory tłuszczu montuje się na odpływach ścieków technologicznych. W wyniku działania grawitacji oraz dzięki zasyfonowanemu wlotowi i wylotowi ze zbiornika wydostaje się jedynie cięższa od zanieczyszczeń woda. Części stałe i wytrącone zawiesiny są gromadzone w zbiorniku, który pełni tym samym rolę osadnika.Dzięki separatorom tłuszczu w przewodach kanalizacyjnych nie osadzają się tłuszcze i oleje roślinne czy zwierzęce.

Separatory tłuszczu stosuje się w miejscach, w których do ścieków trafia znacznie więcej tłuszczów np. w kuchniach przy stołówkach, barach, hotelach, jak również w takich miejscach jak rzeźnie, masarnie i tym podobne.

Separatory tłuszczu powinny być dobierane przez osobę będącą projektantem, bądź dostawcą urządzenia. Aby wybrać optymalnie dopasowany do konkretnych wymogów separator tłuszczu bierze się pod uwagę: maksymalną ilość dopływu ścieków (l/s), a także zawartość substancji tłuszczowych, wymagających odseparowania. W przypadku lokali gastronomicznych w doborze odpowiedniego separatora pomocna może być znajdująca się poniżej tabela:

tabela modeli
Przydatne dokumenty: 

Skontaktuj się z nami

Jeśli potrzebujesz profesjonalnej pomocy w doborze urządzeń wod-kan-gaz-c.o., skontaktuj się z nami. Oferujemy szeroki zakres usług i produktów.
telefon ikona
Instalacje wewnętrzne
512 679 074
Instalacje zewnętrzne
510 277 257
pinezka ikona
Monbud
ul. Zakopiańska 77
32-031 Mogilany k/Krakowa